Astronomy‎ > ‎Light Data eBook‎ > ‎

Electromagnetic Spectrum Review

Practice your skills at reading the electromagnetic spectrum. 

 

TO CHECK YOUR ANSWERS, HIGHLIGHT THE BLACK AREAS


1. What is the name of the figure above? 
Answer: Electromagnetic Spectrum

2. What happens to the wavelength of electromagnetic radiation as wave frequency increases? 

Answerdecreases

3. Between what two kinds of electromagnetic energy is visible light located?  
Answer: infrared and ultraviolet

4. What happens when all the colors of light that make up the visible light spectrum combine?
Answer: we see white light

5. What color of visible light has the shortest wavelength & the highest frequency? 
Answer: violet   

6. What color of visible light has the longest wavelength & the lowest frequency? 
Answer: red       

7.  What form of electromagnetic energy has the shortest wavelength & the highest frequency? 
Answer: gamma    

8. What form of electromagnetic energy has the longest wavelength & the lowest frequency? 
Answer: radio    

9. Draw a wave from left to right that conforms to the appropriate wavelength & frequency trends of the spectrum. 

Answer:   Preview image     

 


 

REVIEWING THE BASICS

Go to http://amazing-space.stsci.edu/resources/explorations/light/. Choose Catch the Waves Module and Making Waves Module.

  

THINK QUESTIONS

  1. Which wavelength does your cell phone use?
    Answer: microwave
  2. Why are pictures of the sun taken in xray, radio and UV colored differently than the other wavelengths of light?
    Answer: To show different features of the sun that are only visible in different wavelengths.
  3. True or False: you radiate light
    Answer: True
  4. What quantity do you get when you multiply a wavelength of light by its frequency? 
    Answer: speed
  5. The ____ (choose either higher or lower) the energy, the ____ (choose either longer or shorter) the wavelength and the ____ (choose either higher or lower) the frequency.
    Answer: higher, shorter, higher
Comments